Bağlantı elemanları, parçaların sabitlenmesi, birleştirilmesi ve gerektiğinde sökülebilir şekilde monte edilmesi amacıyla kullanılan önemli donanımlardır. Hem mekanik sistemlerde hem de elektrik-elektronik uygulamalarda görev alırlar.
Mekanik bağlantılarda; cıvatalar, somunlar, vidalar, perçinler, pimler, kelepçeler ve benzeri elemanlar, yapıların dayanıklılığını ve montaj kolaylığını sağlamak için tercih edilir. Bu parçalar, makine imalatı, otomotiv, inşaat ve daha birçok sektörde, parçaların güvenli şekilde bir araya getirilmesini mümkün kılar. Uygulama alanına göre farklı malzeme, boyut ve diş yapılarında üretilirler.

Bağlantı ElemanıKullanım AlanıÖzellikleri
Somun ve VidaYapısal bağlantılar, makine ve cihaz montajıDişlerin uygun bir şekilde eşleşmesi ile birbirine kenetlenir, genellikle anahtar veya tornavida ile sıkıştırılır.
CıvataYapısal bağlantılar, ahşap işleriVida gibi dişli bir elemandır ancak cıvata başı altında bir kafası vardır ve somun kullanılarak sıkıştırılır.
PerçinMetal levhaların birleştirilmesi, yapısal bağlantılarÇeşitli tiplerde perçinler vardır ancak en yaygın olanları mandrel perçinlerdir. Mandrel perçinler, bir mandrelin çekilmesiyle perçin gövdesinin başka bir malzeme üzerine sıkıştırılması yoluyla çalışır.
TakozAhşap işleri, mobilya yapımıAhşap parçaların birleştirilmesinde kullanılır, takozlar sıkıştırıldığında ve birbirine sabitlendiğinde güçlü bir bağlantı sağlarlar.
PimMakine ve cihaz montajı, mobilya yapımıGenellikle silindirik bir elemandır ve iki parça birleştirilirken geçici bir bağlantı sağlamak için kullanılır.
KelepçeTüp ve boruların birleştirilmesi, metal parçaların sabitlenmesiÇeşitli tipleri vardır ancak genellikle yay veya vida ile sıkıştırılır.
KemerKasnaklar, dişliler ve diğer mekanizmalarİki nokta arasındaki güç veya hareket aktarımını sağlar, kayışlar genellikle poliüretan, kauçuk veya deri gibi malzemelerden yapılır.